Posted on

Когато сметнете колко струва направата на покрив и колко струва хидроизолация на покрив, ако не направите второто, ще трябва да платите покрива два пъти. Още по-неприятно е, че липсата на качествена хидроизолация означава щети върху структурата на цялата сграда.

Със сигурност не искате да си причинявате това. Когато става дума за хидроизолация на къща с двускатен покрив, тогава майсторите са намерили начин такава да не се прави. Когато обаче става дума за сграда с плоски или ниско скатни покриви, тогава нещата стоят по друг начин. При тях хидроизолацията е ключова за дългия експлоатационен живот на сградата и няма как да се правят каквито и да било компромиси с нея. Затова в този текст задълбаваме в темата хидроизолация на плосък покривПреди всичко, хидроизолация се прави от опитни майстори, които познават начините на изпълнение, познават особеностите на равните покривни пространства и на проблемите, които може да възникнат, ако хидроизолационните решения не се изпълняват правилно. 

Днес има много налични материали за хидроизолация на плосък покрив.

През последните няколко години течните мембрани се оказаха осъществимо, икономично и по-екологично решение. При търсене в темата за различни покривни покрития, както обикновено се наричат хидроизолационните продукти, изпълнителите на покриви осъзнават, че не всички са създадени еднакви. Тоест всеки един продукт за покривна хидроизолация си има своето предназначение за конкретен вид покрив и не е приложим за друг според неговите характеристики.Има няколко общи категории продукти тип течни мембрани за покривни покрития, всяка от тези категории включва продукти, от които можете да избирате. Докато в  базата данни за класификацията на продуктите може да има отличителна разлика между т.нар. покрития за поддръжка и хидроизолационните системи за покриви с течно покритие, най-често срещаните флуидни продукти в двете категории, са полиуретанови, силиконови, уретанови, термоеластични полимери, еластомери, течна гума и др.

Напълно нормално е тези понятия да не ви говорят нищо.

По-важно е да знаете, че повечето от днешните покривни покрития осигуряват предимствата на отразителната способност на белия цвят, който пренасочва голяма част от UV лъчите и понижава температурата на покрива по време на директно излагане на слънце. Така вредните влияние върху покрива се свеждат до минимум и сградата спестява много пари за охлаждане по време на горещия сезон. Така освен хидроизолационен слой, Възстановяването на съществуващи покриви с помощта на течни хидроизолационни разтвори носи съществени ползи за околната среда, тъй като не се налага да се изхвърлят хиляди тонове бракувани покривни материали всяка година към депата.

Нека обобщим важните нещата при избора на подходящите хидроизолационни решения за плоски (търговски или жилищни) покриви. Когато решавате за най-подходящата хидроизолация на плосък покрив, трябва да вземат предвид с еднакво значение не само експертността и надеждността на изпълнителя на покриви, но и избраната хидроизолационна система.

Първото условие, което трябва да бъде изпълнено при избора на подходящия материал, е съвместимостта между съществуващата повърхност на покрива и течния продукт, предназначен за употреба. Ако не се обръща внимание на вида материал, използван преди нанасяне на хидроизолационната мембрана, това може да се окаже скъпа грешка. Иначе полагането на хидроизолация на плосък покрив е етапен процес изискващ професионално подготвени изпълнители

Facebook Comments